-
Home
-
Gastouderopvang
- Wat kost een gastouder?
Wat kost een gastouder?
Hoeveel een gastouder kost hangt van veel factoren af. Hoeveel je verdient, hoeveel je werkt, hoeveel uur gastouderopvang je nodig hebt. Het aantal kinderen, waar de opvang plaats vindt en natuurlijk het uurtarief dat je afspreekt met je gastouder. Maak een voorbeeldberekening en vraag vrijblijvend een offerte aan. Vergelijk gastouderopvang eventueel met het kinderdagverblijf of de BSO.
Gastouder en gastouderbureau
Wanneer je gebruik maakt van gastouderopvang krijg je te maken met een gastouderbureau. Gastouderbureau 4Kids is de schakel tussen ouders van opvangkinderen en de gastouder. Dat komt omdat deze vorm van opvang valt onder de Wet kinderopvang. In deze wet staat dat een gastouder alleen betaalde opvang mag verlenen met tussenkomst van een gastouderbureau. Doordat de opvang wordt gedaan via de Wet Kinderopvang heb jij mogelijk recht op Kinderopvangtoeslag (KOT).
Wat betaal ik aan wie?
Voor gastouderopvang kun je, wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kinderopvangtoeslag krijgen. Voor de opvang van je kind(eren) betaal je je gastouder per kind, per uur. En eventueel de onkosten voor bijvoorbeeld luiers en voeding. Samen met je gastouder maak je hierover afspraken.
Gastouderbureau 4Kids zorgt voor de begeleiding, bemiddeling en financieel administratieve verwerking waarvoor je bureaukosten betaalt. Deze bureaukosten worden vergoed vanuit de kinderopvangtoeslag. Gastouderbureau 4Kids stuurt je maandelijks een factuur, nadat jij en je gastouder akkoord zijn over de ingevoerde uren. Jij betaalt de factuur aan 4Kids. En 4Kids zorgt ervoor dat je gastouder de volgende werkdag haar betaling ontvangt.
Voorbeeldberekening wat kost een gastouder
De maandelijkse kosten voor de opvang van je kinderen zijn opgebouwd uit twee bedragen, namelijk;
- het bedrag dat je je gastouder betaalt aan opvanguren;
- de bureaukosten voor 4Kids voor onder andere begeleiding, bemiddeling en administratieve werkzaamheden.
Dit zijn de bruto opvangkosten waarover je eventueel kinderopvangtoeslag kunt krijgen. Deze kosten min de kinderopvangtoeslag is het uiteindelijke bedrag wat je gastouderopvang je maandelijks kost.
In onderstaand voorbeeldberekening laten we je zien wat een gastouder gemiddeld per maand kost.
Vragen?
Vragen over wat een gastouder kost in jouw situatie? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!
Bel of mail ons gerust. Op werkdagen staan wij van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar via telefoonnummer 0572 - 341000 of via info@4kids.nl.
Je toetsingsinkomen is het jaarinkomen van jou en je eventuele partner. De Belastingdienst gebruikt dit toetsingsinkomen om de hoogte van de kinderopvangtoeslag te berekenen.
Rekenhulp
Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenhulp om het toetsingsinkomen te berekenen:
Naar rekenhulp Belastingdienst
Zelf uitrekenen
Je kunt het toetsingsinkomen ook zelf schatten door:
- te kijken naar de meest recente aanslag inkomstenbelasting van jou en je eventuele partner;
- of 12 x het maandloon te nemen en hierbij 8% vakantiegeld op te tellen. Heb je een 13e maand? Dan tel je deze er ook bij op. Trek hier vervolgens aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek van af.
Schat liever te hoog dan te laag.
Het aantal uren waarover je recht hebt op kinderopvangtoeslag, is afhankelijk van het aantal uren dat de minst werkende ouder werkt. In 2022 heb je voor dagopvang en buitenschoolse opvang recht op 140% van de uren, van de minst werkende ouder.
Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week en je partner 24 uur? Vul dan 24 uur in. Als je wisselende werkuren hebt, vul je het gemiddelde aantal uren in.
Als je niet werkt, maar wel een traject naar werk, een opleiding of inburgeringscursus volgt, heb je mogelijk ook recht op kinderopvangtoeslag. De voorwaarden hiervoor vind je op de website van de Belastingdienst.
Hier vul je het aantal opvanguren in dat je werkelijk nodig hebt per kind, per week of per maand. Houd rekening met het aantal uren dat je per week werkt + reistijd.
Het uurtarief van de gastouder is het tarief dat je per kind, per uur aan de gastouder betaalt. Meestal is dit een vast tarief per kind per uur. Wij zijn alvast uitgegaan van ons adviestarief, maar je kunt ook (samen met de gastouder) een ander tarief kiezen.
Max. toeslagtarief
Je kan ook kiezen voor het maximaal toeslagtarief. Dan berekenen wij het opvangtarief. Hierbij valt de som van de opvangvergoeding voor de gastouder + de bureaukosten volledig binnen de kinderopvangtoeslag.
Je kan er samen met je gastouder voor kiezen om de opvangvergoeding automatisch af te stemmen op het toeslagtarief van € 8,10 per kind, per uur. De facturen worden dan zo opgesteld dat het uurtarief per kind uitkomt op het maximum van € 8,10. De bureaukosten van 4Kids en de opvangvergoeding van de gastouder vallen binnen dit tarief. Dit levert voor jou een maximaal toeslagvoordeel op, omdat je over iedere euro die je aan kinderopvang uitgeeft kinderopvangtoeslag ontvangt. Wanneer je van deze optie gebruik wilt maken vink dan het vakje Max. toeslagtarief aan.
LET OP Het maximaal toeslagtarief wordt voornamelijk gebruikt wanneer je gastouder familie of een hele goede bekende is. Andere gastouders werken meestal met een vast opvangtarief.
Vul hier de kosten in die het kinderdagverblijf/BSO jou bruto per maand factureert voor de opvang van je kind. Met bruto bedoelen we het bedrag voordat de kinderopvangtoeslag van de opvangkosten is afgetrokken. Kijk voor de brutokosten op de laatste factuur of offerte van je opvangaanbieder. Vaak kun je de brutokosten ook vinden op de tarievenpagina op de website van je kinderopvangaanbieder.
Vul hier het uurtarief in dat het kinderdagverblijf/BSO bij jou in rekening brengt. Dit uurtarief vind je op de laatste factuur of offerte van jouw opvangaanbieder. Vaak kun je het uurtarief ook vinden op de tarievenpagina op de website van je opvangaanbieder.
Vul hier het uurtarief in dat de oppas jou in rekening brengt.